Zijn de auto’s nog niet duur genoeg in Nederland? De Eerste Kamer bespreekt deze week het begrotingsakkoord voor 2013. Een belangrijk punt in het nieuwe akkoord is de BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober.

Auto importeren duitsland

“Nederlanders kopen steeds vaker een auto in Duitsland en besparen duizenden euro’s”

De verhoging van de BTW zal er toe leiden dat vanaf 1 oktober de auto’s in Nederland tot twee procent duurder zullen worden.

De Eerste Kamer behandelt deze week het wetsvoorstel waarin deze BTW verhoging is opgenomen voor het begrotingsakkoord van 2013. De BTW verhoging zal direct per 1 oktober worden ingevoerd, er zal geen sprake zijn van een overgangsregeling.

In het geval dat je voornemens bent om in deze periode een nieuwe of gebruikte auto te kopen, pas dan goed op. Het nieuwe BTW tarief van 21% zal gaan gelden op het moment dat de auto afgeleverd wordt, en dus niet op het moment dat je het koopcontract afsluit. Een voorbeeld: Mocht je vandaag een nieuwe auto kopen, en de auto wordt pas na 1 oktober bij je afgeleverd, dan betaal je het extra hoge BTW tarief moeten betalen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s extra. Probeer hier dus goede afspraken met de dealer over te maken, anders betaal je waarschijnlijk honderden tot duizenden euro’s te veel voor je nieuwe auto.

Betaal niet onnodig te veel belasting voor je nieuwe auto!

Een rekenvoorbeeld: Stel dat je vandaag een nieuwe BMW 320i koopt voor de nieuwprijs van 36.990 euro. De netto catalogusprijs (prijs zonder BTW en BPM-belasting) voor deze auto is ruim 25.000 euro. Op dit moment betaal je over deze auto 19 procent btw (4.850 euro), daarnaast spek je de staatskas nog met een bedrag aan BPM van ruim 6.000 euro

Wat betaal je voor dezelfde auto per 1 oktober? Na de BTW verhoging van 19 naar 21 procent betaal je 21% BTW over de netto catalogusprijs. Dit zal uitkomen op een bedrag van 5.360 euro. De BMW 320i zal uiteindelijk dus uitkomen op een prijs van €37.504. Vergeleken met de oude prijs betaal je dus 514 euro méér voor dezelfde auto.

Tip van een expert: Bespaar Duizenden euro’s en koop een auto in bijvoorbeeld Duitsland.

De BTW verhoging naar 21% zal ertoe leiden dat auto’s in Nederland honderden euro’s duurder worden. Nederland behoort tot een van de landen met de hoogste autoprijzen van Europa. Dit komt door de aanschafbelasting (BPM) die je moet betalen bij het registreren van een nieuwe auto in Nederland. Hoe koop je toch voordelig een mooie auto?

Het antwoord is simpel, zoek een auto in het buitenland. Jaarlijks worden er ongeveer 100.000 auto’s geïmporteerd in Nederland. Het grootste deel van de import-auto’s komen uit Duitsland (ruim 80%). Meer weten hoe u een auto kunt vinden in Duitsland?


Een auto importeren? Lees hier hoe je in 5 stappen een auto uit Duitsland importeert!