Camper importeren is razend populair
Er zijn nog nooit zoveel campers uit Duitsland geïmporteerd dan in 2014. Steeds meer Nederlanders vinden zelf de weg naar Duitsland en schaffen daar een relatief weinig gebruikte camper aan.
Campers in Duitsland veel goedkoper
Campers zijn over het algemeen zeer prijzig. Menig camperaar heeft een extra lening afgesloten om een nieuwe camper te kunnen kopen. Voor veel mensen is een jonggebruikte camper kopen in Duitsland een goed alternatief voor een dure nieuwe camper (die ontzettend hard afschrijft in de eerste maanden).
In Duitsland worden er echter veel campers aangeboden van enkele jaren oud. Deze campers zijn vaak keurig onderhouden en hebben weinig kilometers op de klok staan. Een goed alternatief voor een nieuwe camper dus!
Laag BPM tarief voor campers
Waar personenauto’s zeer zwaar belast worden voor de BPM, geldt voor kampeerauto’s een veel lager BPM tarief. In 2014 is het campertarief 37,7% van de netto cataloguswaarde.
Afschrijven op de BPM (rest-BPM)
Het bovenstaande tarief wordt gebruikt om de originele BPM voor de camper te berekenen (op het moment dat hij nieuw is).
Koop je echter een gebruikte camper, dan mag er op het originele BPM bedrag worden afgeschreven. Dit mag op drie manieren.
1. Op basis van de forfaitaire afschrijvingstabel (op basis van leeftijd)
2. Op basis van de koerslijstwaarde (handelsinkoopwaarde)
3. Op basis van een taxatierapport (nauwkeurige taxatiewaarde)
Kies altijd de laagste handelswaarde die de hoogste afschrijving geeft.
De belastingdienst raadt altijd de forfaitaire afschrijvingstabel aan, echter mag je altijd de methode kiezen die de hoogste afschrijving geeft (en dus het laagste rest-BPM bedrag).
Voor optie 2 en 3 is het verstandig om een expert in te schakelen. Vraag hier een gratis bpm indicatie aan.
Bus ombouwen naar camper betekent BPM betalen
Door het kleine aanbod van betaalbare campers kiezen veel mensen ervoor om zelf een bestelbus om te bouwen naar een kampeerauto.
Hoewel dit een leuk project is, dien je rekening te houden met de volgende zaken:
1. De inrichtingseisen van een kampeerauto van de Belastingdienst
Om van het speciale belastingtarief voor campers gebruik te kunnen maken dient de camper aan een aantal eisen te voldoen.
Binnenruimte
De binnenruimte van een kampeerauto is de ruimte achter de bestuurders en bijrijdersstoelen, hierin moeten een aantal zaken worden aangebracht.
De binnenruimte van de kampeerauto moet een (denkbeeldig) blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 1,7 meter. Dit over een lengte van minimaal 2 meter en over een breedte van ten minste 0,9 meter.
De binnenruimte wordt daarnaast voorzien van:
– Minimaal 2 zitplaatsen (vast)
– Één tafel. Deze tafel mag eenvoudig in te klappen zijn
– Een slaapplaats voor minimaal 2 personen. Je mag er eventueel voor kiezen om de slaapplaatsen te maken met de zitplaatsen. Echrer is het niet toegestaan om hier de bestuurder of bijrijdersstoel voor te gebruiken.
Overige vaste faciliteiten
– Een vast keukenblok met een werkblad van minimaal 60 centimeter hoog. Het keukenblok in de kampeerauto moet voorzien zijn van een spoelbak, kraan en afvoer.
– Een vast ingebouwd kooktoestel bestemd voor gebruik in de binnenruimte
2. De rest-BPM bij een grijs kentekenbus (bedrijfsbus)
De kans is groot dat je een ex-bedrijfsbus gebruikt als basis voor je nieuwe camper. Houd er rekening mee dat een bedrijfsbus BPM-vrij is. Echter op het moment dat je de bus om laat bouwen naar camper, dien je alsnog de rest-BPM aan te geven en te betalen.
Hierbij maakt het niet uit of de bus al een Nederlands kenteken heeft of niet, je moet in beide gevallen BPM aangifte doen en BPM betalen.
Camper importeren en de BTW
Er is veel onduidelijkheid over de BTW bij import. De richtlijnen zijn vrij simpel voor campers binnen de EU. Wordt de camper als nieuw aangemerkt, dan doe je BTW aangifte in Nederland. Is de camper tweedehands, dan betaal je de BTW in het buitenland.
Campers jonger dan 6 maanden of minder dan 6.000KM
Kampeerauto’s die jonger dan 6 maanden zijn (gemeten vanaf datum eerste toelating) worden door de Belastingdienst voor de BTW “als nieuw” gezien. Dit betekent dat je verplicht bent om naast de BPM aangifte óók BTW aangifte te doen.
Koop je als particulier een camper, dan dien je de volgende stappen te nemen:
1. Koop de camper ex BTW in Duitsland. Normaliter is dit alleen mogelijk indien je een bedrijf bent en over een BTW-nummer beschikt, maar om dubbele belastingheffing te voorkomen zijn er speciale Europese regels die het mogelijk maken om als particulier een kampeerauto zonder BTW aan te kopen.
2. Lever naast de BPM aangifte, ook de aangifte omzetbelasting in op de RDW locatie.
3. Stuur de Duitse verkoper een kopie van de BTW aangifte
Campers ouder dan 6 maanden met meer dan 6.000KM
Kampeerauto’s die ouder dan 6 maanden zijn, en meer dan 6.000KM op de teller hebben worden door de belastingdienst als tweedehands gezien.
Voor deze kampeerauto’s geldt het volgende: zodra je de BTW hebt voldaan in het buitenland, hoef je in Nederland niet nogmaals BTW aangifte te doen.
Je hebt hierbij een klein BTW voordeel aangezien het tarief in Duitsland 19% is, terwijl wij in Nederland een tarief van 21% kennen.